Städmaterial och medel

För att vi skall kunna utföra ett bra arbete i ditt hem det viktigt att vi har rätt hjälpmedel. Nedan kan du se vad du bör ha hemma för att vi skall kunna utföra uppdraget med bästa resultat. Vi uppskatar att redskapen är rena och att Micro dukarna tvättas mellan städtillfällena.

 • en bra dammsugare med samtliga munstycken
 • vita scotchbritesvampar
 • 2 st hinkar
 • diskmedel
 • allrengöringsmedel
 • såpa
 • köksrengöring
 • toalettrent(tex WC-anka)
 • badrumsrengöring
 • dammsugarpåsar
 • mopp(komplett med teleskopskaft och moppduk)
 • microdukar (3-pack)
 • microlight köksduk
 • putsduk spegelduk

Bred använder vi naturliga medel, som t exempel:

Ättiksprit, du sura du underbara

Det må vara surt, men är det ultimata medlet för, ja nästan allt egentligen.

placera en skål med 24 % Ättiksprit i rummet så försvinner stanken efter ett tag.

Avloppet rengörs enklast genom att hälla lite bakpulver i och på det 24 % Ättiksprit, så löses proppen upp.

På samma sätt kan du rengöra t ex en ingrodd spis. Häll lite bakpulver över och på det 24 % Ättiksprit så fräser det till och det är bara att torka bort det ingrodda med en trasa/svamp.

Småflugor inomhus försvinner om du sätter ett litet glas med ättika 24 % med n droppe diskmedel i.

Svettiga träningskläder bör blötläggas i utspädd ättika före tvätten så försvinner lukten.

Fett och dålig lukt försvinner om du lägger disktrasan i blöt tillsammans med ättika. 1 msk ättika 24 % till 3 l vatten.

Kaffebryggare blir ordentligt avkalkade med 1 dl ättika 24 % + 6 dl vatten. Kör igenom hälften av blandningen, stäng av i tio minuter och låt verka. Kör igenom resten. Brygg sedan med rent vatten 3-4 gånger.

Ta bort kalkavlagringar på diskbänkar och tvättställ eller runt kranar genom att hälla lite ättika på den rostfria bänken, tvättställsporslinet och kladda ut över hela ytan. Vänta ca en halvtimme och torka bort med en trasa uppblött i vatten. Klart! kraftiga avlagringar tas bort genom att ett hushållspapper genomblött med ättika får ligga på kalken över natten. OBS, använd inte på marmor eller andra stenmaterial.Fula avlagringar i kaffe- och tekoppar och tandborstmuggar får ni bort genom att torka ur dem med några droppar ättika 24 % på en torr trasa. Är det tjocka avlagringar så häll ättika i muggen och låt stå över natten.

Diska ni finglasen för hand så häll litet ättika 24 % i sköljvattnet. Glasen självtorkar utan att missfärgas av kalkränder.

Bakredskap blir lättare att rengöra med 2 msk ättika 24 % och vatten i diskhon och låtredskapen ligga i blandningen en stund.

Köksredskap Skrubba med ättiksblandningen 0,5 dl ättika 24 % + 0,5 dl vatten.. Skölj med hett vatten för att få bort lukt.

Fläckar på rostfritt och missfärgade, blankpolerade aluminiumkärl kokas ur med ättiksblandningen ovan.

Regelbunden behandling håller alltid grytorna fräscha.1 dl ättika 24 % + 3 dl vatten.

Putsa rostfria bestick med handuk fuktad med ren ättika, och torka sedan med torr handduk.

Koka upp lite ättika 24 % i vatten och låt därefter stå i vidbrända grytor/kastruller en stund så blir det lättare att diska ur!

Ugnsrengöring Ställ in en djup tallrik med ättika 24 % i ugnen i 50 grader. Låt stå i en halv till en timme och tvätta därefter rent.

24% Universalmedel
När du ska fjälla fisk går det lättare om du först gnider in den med ättika. Några droppar ättika 24 % i vattnet när du kokar fi sk gör den både vitare och fastare i köttet

Flammiga, rostfria bestick blir snygga igen genom att putsa med en torr trasa, doppad i ättika 24 %. Skölj!

Fläckar på rostfritt och missfärgade, blankpolerade aluminiumkärl kokas ur med ättiksblandning. Regelbunden behandling håller alltid grytorna fräscha. 1 dl ättika 24 % + 3 dl vatten.

Det blir lätt bruna fläckar, s k jordslag, på hammockar och andra utemöbler med tyg och också på segel. Tvätta dem med ättika 24 % i tvättvattnet och fläckarna försvinner.

Bästa botemedlet mot Hicka är att suga på en sockerbit fuktad med lite ättika 24 %.

Koppar och mässing Ljusstakar och andra föremål av koppar och mässing putsar ni skinande blanka med 1 msk ättika 24 %, 2 msk salt och en mjuk trasa. Blanda ättika och salt till en smet. Doppa trasan i smeten. Gnid lätt på kärlen, ljusstakarna eller vad det nu är. Skölj väl i ljummet vatten. Torka genast torrt med en ren trasa.
Om du har glömt köpa sköljmedel till diskmaskinen kan du använda 0,5 dl ättika 24 % i facket för sköljmedel och diska som vanligt, så undviker du att få kalkränder på porslinet.

Maränger blir extra flufffiga om du blandar ett halvt kryddmått ättika 24 % i smeten. Då går det lättare att

vispa

Ägg spricker inte om man tillsätter några droppar ättika 24 %, när du kokar dem.
Missfärgade vinkaraffer, blomvaser och liknande blir fina om man blandar lika delar ättika 24 % och vatten och låt stå, med fördel över natten. Diska sedan och skölj som vanligt.

Häll lite ättika i vattnet i toalettstolen och låt vara över natten. Borsta runt med toaborsten och det bruna i porslinet är väck!

Dålig lukt i kyl och frys tar ni bort med 4 msk ättika 24 % i 1 l ljummet vatten. Använd en mjuk trasa eller svamp. Torka torrt efter.

För effektivt rengöring av t.ex. duschkabiner av hårdplast i badrummet så blandar du 2 msk ättika 24 % med en skvätt diskmedel och ev. lite vatten. Stryk på blandningen med en svamp och låt verka en stund. Skölj/tvätta sedan av med vatten. Diskmedlet fungerar som konsistensgivare och gör att ättikan får en längre verkningstid.

För ”allmän” badrumsrengöring ta 0,5 dl ren ättika 24 % + 3 liter vatten. Blanda ättikan i vattnet och våttorka alla ytor med en ren trasa. Fläckar i badrumsporslinet tas bort genom att strö över lite potatismjöl och därefter hälla över outspädd ättika och skrubba rent.

Ta bort beläggningen som bränts fast på undersidan av strykjärn med att blanda 1 msk ättika 24 % med 1 msk vatten. Rengör försiktigt med mjuk trasa.

Ångstrykjärn avkalkas effektivt om du blandar 1 msk ättika 24 % tillsammans med vatten i strykjärnets behållare. Stryk som vanligt. En tops doppad i ren ättika 24 %, rengör hålen på undersidan.

Sensorerna i torktumlaren kan lätt kalkas igen om vattnet är kalkrikt. Torka av dessa med en trasa fuktad med ättika 24 %!

Saltränder på läder- och mockaskor försvinner enkelt om du tar en fuktig trasa med ett par droppar ättika 24 % och torkar skorna rena. Fetta in dem efter behandlingen.

Sidenblusar Lite ättika 24 % i sista sköljvattnet ger en antistatbehandling till dina sidenblusar.

Ta bort kakelfog Använd outspädd ättika 24 % på svamp för att ta bort oönskad kakelfog på kakelplattor!

Sensorerna i torktumlaren kan lätt kalkas igen om vattnet är kalkrikt. Torka av dessa med en trasa fuktad med ättika 24 %!

Fyll en sprayflaska med en 1/3 ättika och en 2/3 vatten och spruta på speglar och blanka smutsiga ytor. Ättika ger glans, ingen skum och dödar bakterier och mögel.

En hink fyllt med 4 liter varmt vatten ska innehålla ungefär 2,5 dl ättika. Mindre vatten, mindre ättika. För golvrengöring och dina trägolv kommer de att skina fint!

Vita linnedukar och handdukar får ofta en svag, gulbrun ton med tiden. Tillsätt lite ättika i tvättmedlet och tvätten blir som ny! 1,5 dl ren ättika 24 %. Blanda ättikan i tvättmedlet och häll i tvättmaskinen. Tvätta i 60°.

Markerar unghunden revir inom hus eller klöser katten på möbler och tapeter? Häll några droppar ättika 24 % på en ren trasa och stryk ut på de platser där hunden/ katten skvätter eller brukar klösa. Upprepa proceduren ett par gånger.

Urinavlagringar i burar till gnagare bottenlåda som är svåra att få bort. Häll ättika 24 % på de områden där avlagringarna fi nns och skrubba med borste. Tvätta sedan som vanligt.

Insektsbett Blanda en del ättika 24 % med en del vatten och badda på insektsbett för att lindra klådan!

Myror För att förhindra att myror kryper upp på stövelskaften när du är ute i skogen, kan du gnida in stövlarna med ättika 24 %.Myror inomhus? Fukta en trasa/svamp med ättika 24% och stryk längs golvlister där myrorna håller till. Upprepa varannan dag första veckan, därefter en gång/vecka och myrorna håller sig borta!

Ogräs På hårda ytor som grusgångar kan ogräs tas bort med ättika. Ta en del ättika 24 % och en del vatten och blanda i en sprayfl aska eller i en vattenkanna med bra stril. Spruta eller vattna med blandningen på ogräset. Bästa effekt få du vid torr väderlek.

Löss på rosor Spruta dem då med en lösning av 1 dl ättika 24 %, 1 dl såpa och 10 l vatten. Undvik att behandla rosorna så här, när solen skiner.

Penslar som har blivit hårda vid förvaring kan du få mjuka igen om du ställer ner dem i en bunke med kokhet ättika 24 % i några minuter.

Ännu fler tips på Ättiksdeoderant den kan användas till att desinficera skärbrädan, i toastolen o -sitsen med, samt håller även min rostfria diskbänk blank med.

Slutligen kanske jag ska påminna om att lukten försvinner så fort det har torkat!

Första provet var på diskbänken. Vi blandade ättika och bikarbonat enligt vårat recept, hällde ut detta på diskbänken och lät verka i ungefär en minut. Sedan tog vi lite hett vatten och började skrubba med en diskborste. Det blev inte alls mycket skrubbande innan allt var borta och efter att vi torkat bort allt med disktrasan var diskbänken skinande ren.

Det andra stora testet vi utsatte blandningen för var en rejält nedsmutsad spis. Mat hade lagats dagligen på spisen de senaste 3 veckorna utan rengöring med ett tjockt lager fett som resultat. Vi använde oss av en diskborste och samma princip som ovanstående stycke beskrev. Efter att ha skrubbat ganska lätt över hela spisen och torkat bort allt överflöd fick vi ett utomordentligt resultat. All beläggning hade försvunnit och spisen var lika ren som om man hade använt ett fettlösande rengöringsmedel.

De slutsatser vi kan dra av detta är att ättika och bikarbonat löser upp ditt smuts och därmed dina rengöringsproblem. Man kan använda det i princip hela hushållet där man vanligtvis brukar använda rengöringsmedel och ändå få exakt lika bra resultat. Bland annat lämpar det sig utmärkt för att rengöra avlopp. Det är inte miljöfarligt och den enda nackdelen är att det luktar ättika i ungefär två timmar efter rengöring. Något man dock kan ha i åtanke är att ättika också suger åt sig dålig lukt – så det är egentligen inte en nackdel. Byt ut dina starka och miljöfarliga rengöringsmedel mot bikarbonat och ättika så har du helt plötsligt gjort en insats för miljön.